Doe mee aan de Week zonder Afval: 8 tips voor minder afval

28 mei 2024 – Zero Waste Nederland organiseert van 25 t/m 31 mei 2024 de Week zonder Afval. Het verkleinen van de afvalberg verdient een spotlight. Wij inspireren je hieronder met allerlei tips en ideeën voor een afvalvrij(er) Nederland. Wat kan jij doen en laten om zo min mogelijk afval te creëren? Je leest het hieronder!

1. Lunchtrommel mee op stap

Onze eerste tip is voor veel mensen al de normaalste zaak van de wereld en een dagelijks terugkerend ritueel: de lunchtrommel vullen. Naar school, werk of een dagje weg neem je jouw lunch mee in een broodtrommel of herbruikbaar bakje. Geen plastic boterhamzakjes die je slechts één keer gebruikt. Vind je een bakje te groot of onhandig? Dan is een wasbaar broodzakje misschien iets voor jou.

Op social media is er een heuse trend gaande: hoe maak je van je lunchtrommel een heerlijk feestje? Voor kinderen, maar ook voor een partner, worden de lekkerste broodjes en lunchpakketjes samengesteld. Inspiratie genoeg. Heb je geen lunchtrommel? Bij alle vestigingen van Het Goed vind je schappen vol bakjes, trommeltjes, bekers en meer.

Lunchtrommel en waterflessen

2. Lenen is liefde

Leen spullen, zodat je ze niet nieuw hoeft te kopen. Huizen puilen vaak uit met spullen die maar heel af en toe worden gebruikt. Bij jou thuis, maar ook bij de buren. Moet jouw gazonnetje van 2 m² nodig worden gemaaid? Leen een grasmaaier bij de buren. Geef je een feestje? Leen servies, stoelen en glazen bij familie of vrienden. Wegwerpbekers en -bestek voor eenmalig gebruik zijn zonde, duur en onnodig.

Het voordeel van lenen is dat je het niet nieuw hoeft aan te schaffen, wat grondstoffen en verpakkingsmateriaal scheelt. Natuurlijk is het ook gewoon super fijn om elkaar te kunnen helpen!

3. Hippe boodschappentas

Ga je boodschappen doen of kringloopshoppen met je bestie? Neem een stevige tas mee, het liefst één gemaakt van gerecycled materiaal! Zo hoef je nooit een plastic tasje te kopen. Deze kleurrijke tas (zie onderstaande foto) maakten we van een oud t-shirt, super hip en handig! Op onze Instagram vind je de tutorial.

DIY t-shirt tas

4. Koop (meer) tweedehands

Soms heb je gewoon iets nodig omdat het kapot is gegaan, of omdat die ene vriend het uitgeleende artikel maar niet teruggeeft. Kijk eerst wat er tweedehands wordt aangeboden, voordat je het nieuw gaat aanschaffen. Maak van tweedehands jouw eerste keuze. Kom je langs bij Het Goed, dan heb je alles gelijk onder één dak: van meubels tot servies, van fietsen tot boeken.

5. Duurzame fashion

Wist je dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën is? De oplossing hiervoor? Je kleding tweedehands of van duurzame merken kopen. Bij Het Goed krijgen dagelijks ruim 6.000 kledingstukken een Blije Eigenaar. Voor 1 nieuw t-shirt is gemiddeld 2.500 liter water nodig. Dit betekent dat we dagelijks 15 miljoen liter water besparen. Dat is gelijk aan ruim 125.000 mensen die een bad nemen.

Neem daarom een tas mee, pak de fiets en shop je nieuwe outfit bij je dichtstbijzijnde kringloopwarenhuis van Het Goed. Er is geen vast assortiment, maar een dagelijks aangevulde voorraad kledingstukken. Ook schoenen, tassen en accessoires shop je voordelig en duurzaam bij Het Goed.

Fashion outfit

6. Voorkom onnodige voedselverspilling

Hoeveel eten gooi jij na de avondmaaltijd weg? Eerlijk zijn, eet jij alles wat je koopt op? Het is zonde, maar de waarheid is dat er ontzettend veel voedsel wordt weggegooid.

Onze tips: bewaar in een lade een aantal bakjes voor restjes eten en bewaar de kliekjes in de koelkast of vriezer. Vergeet niet de kliekjes ook op te eten tijdens kliekjesdag of laat je verrassen als je even geen zin hebt om te koken. Wil je niks bewaren, zorg dan dat je de ingrediënten precies afmeet tijdens het koken. Heb je veel te veel eten klaargemaakt? Nodig je buurman uit voor een lekkere maaltijd, als dank omdat je de grasmaaier mocht lenen.

Bewaren weckpot bewaarbekers

7. Repareer om de levensduur te verlengen

Weggooien is makkelijk als iets kapot is gegaan. Hop, in een zak of de afvalcontainer, en het is opgeruimd. Maar we willen juist minder afval! Dus voordat je iets weggooit, overweeg om het te repareren. Kleding fix je gemakkelijk met een lapje of een nieuwe rits.

Ook apparaten zijn vaak prima te repareren. Heb je alleen geen idee hoe je dit moet aanpakken? Bezoek dan ons eens Repair Café. In verschillende vestigingen van Het Goed is er maandelijks een Repair Café die je kunt bezoeken met je kapotte spullen.

8. Geef je spullen door

Geef je ongebruikte spullen door aan iemand die het nog kan gebruiken. Het kost misschien een beetje extra moeite om ongebruikte spullen een plekje te geven, maar weggooien is geen optie! We geven je graag een aantal tips:

  • Geef je herbruikbare spullen cadeau, bijvoorbeeld tijdens een verjaardag. Eerlijk, het zal misschien wennen zijn voor sommige vrienden, maar het went super snel is ook heel leuk en goed om te doen.
  • Doneer ongeopende, houdbare producten aan de lokale voedselbank.
  • Vul een doos met herbruikbare spullen en breng deze naar Het Goed bij jou in de buurt.