Prachtige samenwerking met SBB!
Erkend leerbedrijf Het Goed schrijft Duurzaamheid met een hoofdletter
Met een stage of leerbaan in de buurt ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent, of je nu vmbo-leerling bent, mbo-student of volwassen werkende of werkzoekende. Kringloopwarenhuis Het Goed maakt het mogelijk. Het erkende leerbedrijf schrijft Duurzaamheid dan ook met een hoofdletter.
Werk maken door hergebruik. Dat is de missie van kringloopwarenhuis Het Goed. Enerzijds geeft de keten van erkende leerbedrijven gebruikte spullen een tweede leven, anderzijds biedt het mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en vele anderen de kans om werkervaring op te doen voor een kansrijke toekomst. De aanpak blijkt succesvol, want in augustus opende Het Goed al zijn 29ste winkel.
Alle winkels gebruiken de paarse map met instructies en werkprocessen
“Het is herfstvakantie, dus die zitten thuis”, zegt praktijkopleider en filiaalleider Bas Boerman van de spiksplinternieuwe winkel in Rotterdam Zuid, gevraagd naar de mbo-studenten van het Albeda College die er 20 weken stage lopen. Hoe dan ook vertelt Bas graag over Het Goed en toont hij een dikke paarse map vol uitneembare instructies en werkprocessen voor alle bestaande en nieuwe medewerkers.
Manager opleiding & ontwikkeling Hubrine van der Hof: “We gebruiken de map op al onze vestigingen, bijvoorbeeld voor de doorstroomklas die we samen met Albeda hebben opgezet. Vorig jaar behaalde een groep studenten in Vlaardingen en Schiedam in één jaar een startkwalificatie, zodat ze een vervolgstudie konden gaan doen. Dit jaar herhalen we dat in Vlaardingen en Rotterdam Zuid.”
Studenten maken kennis met alle voorkomende werkzaamheden
In Rotterdam Zuid valt er voor de studenten zowel voor als achter de schermen meer dan genoeg te doen. Bas: “Toen we deze winkel openden kwamen meteen al zo’n 40 mensen per dag spullen brengen. Daarnaast bezochten we met onze bus dagelijks 16 mensen om spullen op te halen. In totaal heb je het dan over 1.500 tot 2.000 kilo goederen per dag om te sorteren, beprijzen en etaleren.”
Bas begeleidt de studenten bij alle voorkomende werkzaamheden, zodat ze ontdekken waar hun persoonlijke interesses en talenten liggen. “Koos je bijvoorbeeld voor een retailopleiding, terwijl je focus meer op magazijnwerk ligt, dan kijken we samen hoe we je zelfvertrouwen kunnen laten groeien. Blijft dat lastig maar ben je wel beresterk, dan is een opleiding in logistiek je misschien op het lijf geschreven.”
Samenwerkingsovereenkomst belooft veel moois
Adviseur praktijkleren Anique Immerzeel van SBB is trots op het erkende leerbedrijf. “Vandaag ondertekenen we in Rotterdam Zuid een samenwerkingsovereenkomst”, legt ze uit. “Daarin spreken we onder meer af, dat wij ons netwerk aanwenden om Het Goed te helpen om de regionale samenwerking met scholen op te starten, uit te breiden of te versterken.”
Ook voor SBB belooft de overeenkomst veel moois. Anique: “In iedere winkel stelt Het Goed stages en leerbanen beschikbaar voor iedereen die aan een toekomst wil werken. Voor ons is Het Goed een bijzondere samenwerkingspartner omdat zij kansen bieden aan diverse doelgroepen, van mbo’ers en leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs tot werkenden en werkzoekenden. Dit draagt bij aan ons actieplan en een leven lang ontwikkelen.”
Vintagekleding is hip, vooral onder jongeren
Tweedehandsspullen zijn hot, zolang die tenminste schoon, heel en compleet zijn, zodat ze kunnen worden verkocht. Tegelijk realiseren mensen zich dat je niet zomaar alles hoeft weg te gooien, maar je veel spullen een tweede leven kunt bieden. “Door alle aandacht voor duurzaamheid wordt de acceptatie steeds groter”, ervaart Bas. “Zeker vintagekleding is tegenwoordig hip, vooral onder jongeren.”
Bij de eerste lockdown in maart 2020 gebeurt er iets bijzonders. “Heel Nederland kwam thuis te zitten, dus iedereen ging zijn schuurtje opruimen. Vervolgens groeiden de voorraden in onze magazijnen tot aan het plafond. Zodra we weer open mochten kregen we gelukkig snel lucht. Klanten hadden op televisie gezien dat we enorm veel in huis hadden, dus kwamen ze massaal spullen kopen of schatzoeken.”
Bas meldde zich aan voor het webinar Begeleiden van volwassenen
“Dankzij de goede samenwerking met Albeda en SBB hebben we hier ieder jaar een vaste aanvoer van studenten”, besluit Bas. “Dat is goed voor ons bedrijf én het geeft me persoonlijk voldoening. Bovendien ben ik geïnteresseerd in de trainingen en hulpmiddelen van SBB. Zo heb ik me net aangemeld voor het webinar Begeleiden van volwassenen op 2 november. Ook ik ben nog lang niet uitgeleerd.”